Szerkesztő: Budai Richárd

Mindent az iPhone-ról

Mindent az iPhone-ról

Az iPhone története

2007-től napjainkig

2019. március 31. - Richárd Budai

Az iPhone-ok a 21. század legnépszerűbb és legtöbb bevételt hozó mobiljai közé tartoznak. De hogyan is jutottunk el idáig? Az elkövetkezendő pár sorban erről fogok írni nektek.

A kezdet és a felemelkedés

first_iphone_prototype-100274509-orig.jpgAz első iPhone fejlesztését Steve Jobs és 1000 főből álló csapata kezdte el 2004-ben. Jobs az érintőképernyőben látta a jövőt, ezért minden idejét annak szentelte, hogy egy használható, fizikai billentyűzet nélküli okostelefont készítsen. A mobilt egészen 2006-ig fejlesztették és ez idő alatt közel 150 millió dollárt emésztettek fel.

8jt5dblxjrb01.jpg2007. január kilencedikén megtörtént a csoda. Az Apple forradalmasította a mobiltelefon-ipart. Az első iPhone (iPhone 2G)egy közel tökéletes telefon lett. Egy -akkoriban- óriási 3,5"-os LCD kijelző, 128 MB RAM és egy egymagos, 620 MHz-es processzor került egy gyönyörű fém készülékházba (Ami sajnos elég könnyen kopik). A mobil képes volt arra, amit akkoriban egy okostelefonnak tudnia kellet, sőt többre is. Az Apple által kifejlesztett iPhone Operation System (IOS) zseniális egyszerűségének köszönheti sikerét. Az Apple úgy reklámozta, hogy EGY készülékben egyesítette a telefonálást, az internetezést (Az iPhone szóban az "i" betű az internetre utal) és a zenehallgatást. Ezeken kívül az OS-ben megtalálható volt még egy fényképező app (videófelvételre akkoriban még nem volt lehetőség), számológép, jegyzetelő app, naptár és még sok más.

iphone-3.jpgA következő generációt 2008. július 11-én mutatta be az almás cég. Az iPhone 3G-nek elnevezett mobil az  elsőhöz képest nem változott sok dologban. A design, a méret és a kijelző maradt, viszont a prémium hatású fém hátlapot lecserélték egy műanyagra. A belseje sem fejlődött túl sokat. Kapott egy AGPS és egy 3G antennát, mellyel jóval gyorsabb internetezésre volt képes, mint elődje. Ami viszont sokat változott, az a szoftver. Az iPhone OS 2-be vezette be az Apple a méltán híres App Store-t, amelyről már megjelenéskor is több száz alkalmazást lehetett letölteni, és ez a szám azóta csak növekszik. Az alkalmazások ikonjai több oldalon szabadon rendezhetők és a Safari (Az IOS beépített böngészője) képessé vált Flash alapú oldalak és elemek betöltésére, ezáltal akár kedvenc flashes játékoddal már útközben is játszhattál. Viszont a videófelvételt még itt sem sikerült megoldani.

iphone_3g_1504792684_1.jpgA 2009-es iPhone 3GS kora egyik leggyorsabb telefonja volt. Kinézetileg maradt az előzőnél (Azt leszámítva, hogy megjelent a fehér verzió), de belül sokat változott. Megkapta az akkori legerősebb mobilprocesszort, az ARM Cortex-A8-at, és egy Power VR grafikus gyorsítót. A memória a duplájára nőtt. (128 MB --> 256 MB), így már egyszerre több alkalmazást is tudott futtatni újrabetöltés nélkül. És az iPhone-ok történelmében akkor először képes volt videót felvenni, viszont csak VGA minőségben. 

 Az Apple mobiljaiból egyre többet adtak el és hamar a világ vezető mobilgyártója lett.

Az iPhone fénykora

225698141_apple-iphone-4s-8gb.jpgAz iPhone 4 óriási változásokat hozott. A műanyag házat lecserélték egy elől-hátul üveg, oldalt alumínium házra, ami prémium megjelenést adott a telefonnak. Az Apple ebben a készülékben vezette be a RETINA kijelzőt, ami azért volt különleges, mert nem lehetett látni a pixeleket a 326 ppi-s pixelsűrűség miatt. A hátsó 5 megapixeles kamerával még manapság is szép képeket és elfogadható HD videókat lehet csinálni, és ez volt az első iPhone, ami rendelkezett előlapi kamerával. Az iPhone 4-gyel együtt debütáló IOS 4 szinte teljesen megújult kinézettel érkezett. A rendszer 3D-s designt kapott, és már a háttérképet is lehetett cserélni.

Az iPhone-ok ekkor vették fel az egyik évben számozott verzió külső újításokkal, következő évben [S] verzió belső újításokkal periódust, amit almásék azóta is tartanak.

következő héten folytatjuk. Addig is az Erő legyen veletek!

Írta: Budai Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://mindent-az-iphonerol.blog.hu/api/trackback/id/tr2814728523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása