Szerkesztő: Budai Richárd

Mindent az iPhone-ról

Mindent az iPhone-ról

Az iPhone története

Második rész

2019. április 07. - Richárd Budai

Az előző részben megbeszéltük, hogy az Apple hogyan jutott a mobiltelefonipar csúcsára, most pedig folytatás következik. A mai nap eljutunk az iPhone 6-ig.

Akik még ma is velünk vannak

iphone4s.pngAz iPhone 4S 2011 őszén jelent meg, és ez volt az utolsó mobil, amit Steve Jobs mutatott be. Mondanom sem kell, hogy mennyivel jobb lett teljesítményben, mint elődje. S-modell révén külsőleg nem változott, viszont kapott egy kétmagos 1GHz-es processzort, a legújabb mobil grafikus chipet, és még RAM duplázást is (256 MB --> 512 MB). Ez volt az első iPhone, ami 5 IOS verziót is kapott, (5, 6, 7, 8, 9) és a kilencessel még ma is használható. A 8 megapixeles hátsó kamerával gyönyörű képeket lehet  még most is csinálni.

apple-iphone-5-64gb-kartyafueggetlen.jpgA következő designváltás 2012-ben történt meg. Az ötös volt az első iPhone, ami 16:9-es képarányt kapott. A 4S-hez képest sokkal magasabb, vékonyabb és könnyebb lett. Ez köszönhető az alumíniumháznak is, ami nagyon szépen néz ki (Amíg ki nem veszed a dobozból, mert utána a levegőtől is karcolódik.). A bivalyerős processzonak és az 1 GB RAM-nak köszönhetően abban az időben MINDEN tökéletesen futott rajta, sajnos ez ma már nem mondható el róla, viszont még most is teljesen használható. A színek is változtak: a fekete palaszürkévé (Kicsit kékes sötétszürke), a fehér ezüstté evolválódott. A 30 tűs csatlakozót lecserélték egy kicsi, kompakt, vékony, "Lightning"-nak elnevezett csatlakozóra, amit más fejjel lefelé is be lehetett dugni szimetrikussága miatt. A gyárilag mellékelt fülhallgató is teljesen megújult: az "Earpods"-nak elnevezett füles sokkal kényelmesebb és szebb lett, sőt a hangminőség is sokat változott.

Fejlődés rohamtempóban

Az apple designere, (Sir) Jony Ive teljesen újraalkotta az IOS-t az akkor hódító flat designt felhasználva. Az új felületet sok iPhone felhasználó nem fogadta jó szívvel, azonban mai napig így néz ki a rendszer. (Sokak szerint az idén érkező IOS 13 új kinézetet fog kapni, de erről még nem tudunk semmi hivatalosat.)

ios-6-vs-ios-7-homescreens-620x350.jpg

pk8048-iphone-5s-32gb-silver-web-master_-1_-1_0e2d_366348.jpgAz iPhone 5S lett az almás cég legjobb és egyben legrosszabb telefonja is. Olyan erős belsőt kapott (kétmagos 64 bites processzor, 1 GB ultragyors RAM, az akkori legerősebb Power VR GPU), hogy a felhasználók még most sem tudják letenni. A biztonság is sokat nőtt a főgombba épített ujjlenyomat olvasó miatt. A telefon a legújabb IOS rendszert is tökéletesen akadásmentesen futtatja, a 64 bites CPU és a nagyon erős GPU a legújabb játékokat is képes meghajtani, és a kamera elképesztő minőségű fotókat tud készíteni. Más szempontból viszon ez az Apple legrosszabb telefonja. aki egykor újonnan megvette, még most sem akarja lecserélni, és ma használtan hozzá lehet jutni akár 30 ezer forintért. Ez nagyon sok bevételtől fosztotta meg a céget és itt indult el az "egyre kevesebb fejlesztéssel egyre több profit szerzése Apple módra" projekt.

ip6s_funs_imgs1.pngAz iPhone 6 designban követte az akkor népszerű legyen vékony de nagy elvet. A 4,7 hüvelykes retina HD kijelző és a 60 Hz-es képfrissítés teljesen beszippantotta a felhasználót. A telefon sokkal vékonyabb, nagyobb és lekerekítettebb lett, mint elődje. Sajnos a processzor nem lett sokkal erősebb, ezért az átlag felhasználó nem vesz észre különbséget az iPhone 5S és az iPhone 6 gyorsasága között. Az alap 4,7 hüvelykes modell mellet megjelent még egy iPhone 6+ nevű telefon is, ami 5,5 hüvelykes kijelzőjével hívta fel magára a figyelmet. Belsőben megegyezik a hatossal. Bejelentés után nem sokkal az Apple már eladási rekordokat döntögetett, és ezt csak a 2017-es iPhoone X-zel tudták túlteljesíteni.

 

Következő héten folytatjuk a 6S-sel. Addig is az Erő legyen veletek!

Írta: Budai Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://mindent-az-iphonerol.blog.hu/api/trackback/id/tr9014746177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása